Den utrolige historie om Hudson Ledbetter fredag d. 19 september 2014

Fortælling i ord sange og billeder, fortalt og sunget af Tom Eriksen.
Kl. 20:00 –
Entré 60 kr. – Køb billet i forsalg, eller i døren på dagen.

Mange kender sangene ”Goodnight Irene” og ” Midnight Special”; men knap så mange kender historien bag sangene eller ved hvem der har skrevet dem.  Hudson Ledbetter hedder han. Hans kunstnernavn, eller rettere hans fængselsnavn som han også brugte som kunstnernavn, er Lead Belly. Han har siddet i fængsel flere gange; i alt næsten 12 år.

I begyndelsen af 1900 tallet rejser han rundt i Louisiana og Texas med guitaren på ryggen. Af og til arbejder han som omuldsplukker og cowboy. På et  tidspunkt bliver han idømt 30 dages hårdt vejarbejde med fodlænke i et ”road gang”, men flygter efter 2 dage.

I 1917 bliver han i Texas dømt for mord og mordforsøg. Mens han afsoner sin dom på Sugarland, der er en brutal fængselsfarm, optræder han for den texanske guvernør, der benåder ham. I 1930 er Ledbetter igen på gale veje, og han bliver dømt for mordforsøg og indsat i Angola Statsfængsel i Louisiana.

Tre år senere kommer en underlig mand på besøg i fængslet. Han hedder John Lomax og medbringerca. ½ ton optageudstyr. Han kommer fra Kongresbiblioteket i Washington. Han er på jagt efter gamle ”neger” folkesange og har fået den geniale idé at tage på rundtur til de store fængselsfarme i sydstaterne. Ledbetter får lov at indspille nogle af sine sange bl.a. ”Goodnight Irene”. Ledbetter får John Lomax til at sende en sang fra optagelserne til guvernøren i Louisiana, som nedsætter Ledbetters straf

Efter Ledbetter er blevet løsladt, rejser han rundt med John Lomax og optræder. Han indspiller plader og får sit eget radioshow i New York og ryger også i fængsel igen på grund af et knivoverfald. Det er en utrolig historie om en mand, som indspillede langt flere end 100 sange. Han fik aldrig solgt ret mange plader og tjente aldrig de store penge. Flere af hans sange f.eks. ”Midnight Special” og ”Cottonfields” blev en del af standard repertoiret i rockmusikken og er indspillet af mange forskellige bands og solister.

tomTom Eriksen har sammensat en mosaik af ord, billeder og sange. Gamle billeder fra livet i sydstaterne, masser af Lead Belly sange og ikke mindst en række historier om en utrolig mand med et helt utroligt livsforløb.

Tom Eriksen er guitarist og sanger. Han har spillet i en del forskellig bands siden slutningen af 1960´rne. De seneste år har han bl.a. indspillet i Tyskland med ”Shiregreen” og turneret i Holland og Tyskland med Peter Lavell fra Amsterdam. Han spiller og synger i trioen ”Roots & Blues”, sidder ind hist og pist når der er nogen der mangler en guitarist og er desuden jam-master i Pakhuset i Nykøbing Sj.